Background

MetàforaIl Postino (El Carter): Michael Radford


En diversos passatges de la pel•lícula, s'escolta un tango. “Madreselva”, cantat per Gardel. Ho fa amb significats diferents. Evoca una terra, un passat, una infància perduda, una nostàlgia. En aquesta ocasió, però, és la metàfora de l’erotisme expert, vivaç, desenfadat.
Matilde convida a ballar al poeta. Ho fa com a esposa; com a paret en què floreixen els somnis, les esperances, les confessions, els ideals; com a amant; com a evasió. Celebren l’amor i la vida, encara que estiguin en l’exili, i el fet d’estar junts. Mario (Massimo Troisi), el carter, segueix esparverat, famolenc de bellesa, les emocions del poeta, el tacte proper, amorós i afectuós amb Matilde. Els passos de ball tot ho envaeixen amb el desig sexual, sublimat en sensual malenconia. S’adona que necessita expressar-se de la mateixa manera que ells ho fan.
Flueix la metàfora.

La mateixa escena la podem veure a  Perfum de dona. Al restaurant d’un luxós hotel de Nova York, Al Pacino ensenya a  Dorothy a ballar el tango: “Por una cabeza”.

És una adaptació de la novella “Burning Patience” (Ardent Paciència), de Antonio Skármeta. Concebut originalment com guió per a la ràdio va ser escrit a l'exili, quan l'escriptor xilè s’aposentà a Alemanya. Va combinar magistralment realitat i fantasia.
Al pròleg, explica que quan era un periodista i intentava ser novel•lista, entrevistà a Neruda a Illa Negra.

L’adaptació al cine de l’esciptor, al 1984, va guanyar nombrosos premis. Un d’ells va ser a la Millor Pel•lícula Estrangera a França.

El llibre incorpora poemes i cartes de Neruda a la història central i música que fa referència a pel•lícules de l'època.

"Illa Negra", el lloc on transcorren els fets, és també el títol d'una col•lecció de poemes autobiogràfics de Neruda, publicats al 1964.

També és una de les cases del poeta, convertida en museu.

Es va fer una adaptació homònima teatral, dirigida per Antonio Castillo.

La versió italiana de Michael Radford, “Il Postino” (El carter), és molt fidel a la novel•la, però hi ha 3 diferències molt importants: el lloc, la data i el final. La història no transcorre a Xile, sinó  a Itàlia, a l'illa Salina, en els anys 50, avançant-se als fets històrics. El final també varia; hauria estat anacrònic parlar del cop d’estat de Xile abans de produir-se.
L'amistat i el romanç interactuen amb la política i la poesia.

Mario Trossi, el protagonista principal, havia llegit la novel•la i demanà al productor que comprés els drets d'adaptació. Era actor còmic i volia canviar de registre.
Va posposar una operació de cor i va morir tot just acabar el rodatge.
La majoria de les escenes en què intervenia van ser filmades en una o dues preses i van utilitzar un doble en els plans llargs i mitjans i en les seqüències amb la bicicleta.

Es rodà en 11 setmanes, amb un sol descans a les vacances de Pasqua.

Hi trobem molts símbols circulars. Una pilota de futbolí que és la temptació. Uns cercles que dibuixa Mario, que mostra com li dóna voltes a determinats pensaments. Els viatges des de i a la casa del poeta. La lluna, que representa els somnis. La circularitat del temps que passa de pares a fills.

Va tenir 5 nominacions als Òscar i va aconseguir un a la Millor Banda Sonora dramàtica, al 1996.
En el moment de revelar qui havia guanyat  l'Oscar a la millor banda sonora dramàtica de 1995, Sharon Stone no tenia el sobre amb el nom de l'afortunat. Va fer una mena d'actuació humorística fins que li ho van dir. Luis Bacalov, el compositor premiat, va trigar a reaccionar, ja que pensava que era broma.
La música és un personatge més, que narra o anuncia esdeveniments importants. És inoblidable, alegre, optimista. És poesia feta melodia.
Banda sonora, amb imatges que res tenen a veure amb la pel•lícula. El conjunt és una meravella.

En la versió original un actor italià dobla Philipe Noiret (Neruda). Simula errors de dicció en la llengua italiana però no aconsegueix fer creïble la parla xilena.
Tampoc ho aconsegueix l'actriu italiana que dobla Matilde.

Després de l'èxit de la pel•lícula, la novel•la es publicà en espanyol amb el nom: “El cartero de Pablo Neruda”.

Una de les nominacions va ser al millor actor principal.

Al final del film se li ret homenatge amb una dedicatòria.

Si busquem referències literàries, les trobem al Cyrano de Bergerac. Neruda ajuda al carter enamorat a enamorar a Beatrice, mitjançant els versos que li ensenya. El paral•lelisme amb la pel•lícula és evident.

Al 2010 s’estrenà a Los Àngeles l’òpera del compositor mexicà Daniel Catán, basada en la versió italiana. El protagonista és Plácido Domingo i l’acció té lloc a Itàlia, però la canten en espanyol. Una mena d'inversió de famoses òperes com Carmen o Il Barbiere, l’escenari de les quals és Espanya i les canten en italià.

Seqüència que no es pot passar per alt i que m’ha dictat el títol del post. Qué es la metáfora?

El protagonista i la situació política de La Vida dels altres, de Florian Henckel von Donnersmarck, ens la recorda.

Poema llegit per Andy GarciaCategories: , Share

6 Responses so far.

 1. Estranger says:

  Una pel.lícula on el paisatge i l´ambientació rural dóna el tempo i la cal.lidesa necessàries per a la història que s´explica.Tot és nèt i clar, inclús dins la foscúria de la nit.

  Bona tria !

 2. Anònim says:

  no sembla una feina gaire estressant això de portar el correu a una sola persona xD

 3. Em sembla que només m´apuntaria a classes de ball si m´asseguressin que aprendria a ballar el tango. M´apassiona;-)

  És una pel·licula que tot i la desgràcia de la mort de l´actor principal ens fa sentir més bons i més feliços. L´escena de la metàfora és sublim.

  Gràcies de nou.

 4. Holla,

  I am Brazilian ( Brazil )

  I have a blog.
  Please, you can now follow-me this blog.
  Welcome to my blog.
  I am happy
  HERE
  www.josemariacosta.com

 5. Pilar says:

  Estranger. Sé que t'agrada. Li vas fer honors en un post, fa temps. ^0^

  Pons 007. Ans al contrari, sembla molt gratificant i lúdica. ^0^

  País secret. Ho sé. N'has parlat en alguns posts. ^0^
  És la millor de les metàfores!
  Gràcies a tu.

  José Maria Souza. Gràcies per entrar-hi, enllaçar i deixar l'enllaç.
  Vindré a visitar-te.

  Perdoneu el retard a respondre-us. He estat molt embolicada amb temes importants que requerien la meva atenció.
  GRÀCIES PER VISITAR-ME!

 6. Anònim says:

  [p]"All in any, we have seen numerous ugg boots outlet shed you system, inches Vaz stated . It is [url=http://www.uggstoresaleuk.co.uk]ugg store uk[/url] a Polaroid of one personality and divulges a lot about one character and overall outlook in life . But come aboard, are you connate with a golden spoon or with a large asset from your work? Not everybody can afford $500 because every pair of shoes she loves! Related articles拢潞 ugg boots cheapest|cheap ugg australia boots . Kids UGGs tend to be a little more adventurous [url=http://www.uggslipperssale.co.uk]ugg slippers women[/url] and pinks, baby blues, and reds are also quite popular choices . UGG stores are open in more than half of the United States, Deckers plans [url=http://www.uggslipperssale.co.uk]ugg slippers sale[/url] to open 24 new stores are located in Asia and Europe . We will keep on making efforts to perform [url=http://www.uggbaileybuttonbootssale.co.uk]ugg bailey button uk[/url] better . Compared to those products prices you normally find at retail stores, prices offered by outlet stores are cheaper and more reasonable . This model comes in black [url=http://www.cheapuggsbootsonlinesale.co.uk]cheap ugg boots online[/url] and stout ?a deep wine color.[/p][p]As a result of works, wonder and also other a lovely a lady, a large a lady, men and kids . Christian Louboutin [url=http://www.uggsbootssaleukcheap.co.uk]kids ugg boots sale[/url] shoes trademark glossy red soles give an instant stamp of fashion excellence . As one of the most comfortable boots [url=http://www.uggsbootssaleukcheap.co.uk]cheap ugg boots sale[/url] available . Young girls would want to put on exquisite even in nippy wintertime . For the duration of the winter season be sure which you preserve your compound thoroughly clean generally . consumers such as gals and youngsters would most likely choose Uggs Start shoes throughout other kind involving boots [url=http://www.uggslipperssale.co.uk]ugg slippers[/url] and shoes since they will be handy . During 1984, the main Shox prototype is certainly stimulated by just a really springy house functioning path for Harvard.[/p]