Background

Taverna





Star wars, Episode IV, A new hope (La guerra de las galàxies, Episodi IV, Una nova esperança): George Lucas


Fa molt de temps, a una galàxia molt, molt llunyana”...
Hi havia tavernes en quasi tots els planetes, que eren el punt de trobada de contrabandistes, assassins, viatgers espacials i habitants dels voltants, que anaven a beure, a jugar i “altres assumptes”. 

La que ens mostra l’escena és la de Mos Eisley i els músics que hi actuen s’assemblen molt als alienígenes de la pel•lícula: “This Island Earth” (Aquesta illa, la Terra). 
http://www.youtube.com/watch?v=iaK6jbI2_t8&feature=related


Aquesta escena es va rodar amb un pressupost molt baix. La Fox va reduir dràsticament les despeses de vestuari i decorats, la qual cosa va decebre a Alec, Mark i Harrison. El més afectat era Lucas, però ho va ocultar per no baixar encara més la moral de l'equip: "No us preocupeu, els va dir, ho resoldrem en postproducció ". Però allò era impossible d'arreglar: un escenari de cartró pedra, un extra vestit d'home granota i una dona vestida com un ratolí. L'increïble és que va sortir bastant bé.

George Lucas volia fer una nova versió de flash Gordon, el seu ídol de joventut, però va tenir problemes amb els drets dels personatges i va decidir inventar-se’ls. 
Es va inspirar en “El planeta dels simis”, en còmics, als quals era aficionat i en el llibre de Joseph Capmbell, expert en mitologia, “L’home de les mil cares” que va descobrir als 18 anys, quan estava ingressat a l’hospital a causa d’un accident. 
Diuen que va escriure la història sencera en un quadern, a llapis. Posteriorment el guió es va novel•lar i, encara que signava George Lucas, l’autor va ser Alan Dean Foster.

Va trigar gairebé tres anys a escriure el guió, el qual no estava acabat quan va començar el rodatge. A l’última revisió, Alec Guiness va descobrir horroritzat que el seu personatge, Obi - Wan Kenobi, moria durant el rescat de la princesa Leia, en un duel d'espases làser amb Darth Vader. Va ser un suggeriment de Marcia, la dona de Lucas, perquè el compromís de Luke amb la causa rebel fos total. Van renegociar en els primers dies de filmació. La solució va ser donar més rellevància mitològica a aquest personatge, tot infonent-li més autoritat i presència.

Influenciat per Kubrick i “2001”, volia utilitzar música clàssica per ambientar les guerres galàctiques, però el compositor John Willians el va convèncer d’utilitzar una banda sonora original. D’aquesta manera van aconseguir crear un conte dins d’un altre. Un el narra Obi Wan Kenobi a Luke utilitzant la “Força” i George Lucas, ens el narra a nosaltres, mitjançant el compositor. 
Tràiler original:

Tràiler amb la música de John Williams:

El títol que li volien posar era: “Adventures of Luke Starkiller, as taken from the journal of the whills, Saga I: The Star Wars”, però a l’hora de produir-la va canviar el cognom de Lucas per Luke Skymalker i va simplificar el títol a  “Star Wars”.

Harrison Ford treballava de fuster als estudis cinematogràfics, quan el triaren per fer la rèplica en les proves per al paper de la princesa Leia. El van reconèixer com a actor de American Graffiti i li van donar el paper que el llançà a la fama, tot i que pensés que era una pel•lícula per a nens. 

Va haver un ball d’actors entre aquest film i “Carrie”, de Brian de Palma. Carrie Fisher estava rodant “Carrie” amb Brian i Sissy Spacek amb Lucas. Com que els directors no estaven conformes amb les interpretacions les van intercanviar.  
Amy Irving, que va realitzar el càsting de princesa Leia, al final va fer el paper de Sue Snell a Carrie i William Katt, que va fer el càsting de Luke a Star Wars, al final va interpretar a Tommy Ross en Carrie.

Hi ha una versió de la  cançó: “Copa cabana”, que presenta els personatges  en un vídeo: http://www.youtube.com/watch?v=r-8JDe7UdRk

C3PO està inspirat en la robot Futura de Metròpolis: http://www.youtube.com/watch?v=GzINI3au9q0&feature=player_embedded#

Ho van acoblar per primera vegada el dia abans de rodar, tot descobrint que el vestit li anava molt ajustat a Daniels. Li van fer uns retocs per adaptar al seu cos l'atapeïda "armadura" de llauna, però no ho van fer del tot bé i al dia següent, quant va donar els primers passos, el calçat metàl•lic se li va clavar al peu i va començar a sagnar abundantment. Fins passades un parell d'hores no van poder seguir rodant. En les jornades l’actor es va desmaiar per la calor asfixiant que es produïa a l'interior de la disfressa.

R2D2 (Roll2, dialog 2). Així s’anomenen les seqüències de les pel-lícules.
En castellà el robot es diu “Erredos-dedós” i als països llatinoamericans es pronuncia com en anglès: “ArTwo-DiTwo” (Artoo-Detoo) i familiarment li diuen “Arturito”. 
El rodatge van començar a Tunísia i només tenien 11 dies per fer les escenes del desert, la impossibilità diversos problemes. Un d’ells, el funcionament de R2-D2 que per aconseguir que es mogués van haver de tirar d'ell amb un niló invisible, mentre que Baker, asfixiat a l'interior per les altes temperatures, aconseguia girar simultàniament el cap.

Darth Vader està inspirat en dos coneguts vilans dels còmics: Darkseid el Pare Osbcur dels Nous Deus (Dark Father) i Dr. Doom, el Doctor Mort dels “4 Fantàstics”.


A Yoda el va crear Stuart Freeborn, que també va ser l’autor de personatges de “El planeta dels simis” i “2001 odissea de l’espai”. Deia que per a fer-ho es va basar en els personatges més savis que coneixia: Albert Einstein i ell. (No puc estar-me de dir que ho trobo genial!) ^0^

Segons George Lucas, Chewbacca, està basat en el seu gos Indiana. El nom esdevé de la paraula russa "собака" (Sobaka), que significa "gos". Aquest nom el va utilitzar posteriorment en un gos que sortia a “Indiana Jones”.

Leonardo di Caprio es va presentar al càsting. Li van dir que tenia moltes possibilitats d’aconseguir un paper, però que ho mantingués en secret. No ho va fer i George Lucas, que preferia un desconegut, perquè la personalitat de l’actor no interferís en la del personatge, el va rebutjar com a opció.

L’actor que havia d’interpretar a Hans Solo era Tom Selleck, però el seu representant li va dir que no era bo per a la seva carrera.

Alec Guiness i Harrison Ford es queixaven que els diàlegs eren massa pretensiosos i ressonants. Li deien a Lucas: "Tu pots escriure'ls, però mai podràs dir-los". Carrie Fisher es va desesperar amb una frase que havia de pronunciar al principi de la pel·lícula: "Governador Tarkin, vaig haver d'imaginar que era vostè qui subjectava la corretja de Vader. Vaig notar la repugnant fetidesa quan em van portar a bord ". Es sentia incapaç de dir-la amb naturalitat: "Repugnant fetidesa! No sé tu, però jo no parlo així ", exclamava estrenyent els punys. I Ford va arribar a amenaçar a Lucas amb lligar-li a una cadira perquè repetís cent vegades: "He anat d'un extrem de la galàxia a un altre, noi ...".

Lucas no podia inventar-se les diferents llengües dels alienígenes de la saga, així que va utilitzar diferents idiomes. No obstant això, no hi ha concordança entre el que diuen i el que s’escolta. Al segon 00:18, Greedo diu "Chaskañawi", que significa, pestanyes revoltes. Al segon 00:45 la cantat Lapti Nek diu "Imata Munanki", que en Quechua significa "¿Què vols?"

El director es va encarregar personalment dels efectes especials. 
Els duels espacials estan basats en documentals de la 2ª guerra mundial.
La majoria de les maquetes eren peces de kits de muntatge d’avions en miniatura.
L’escena del Falcó Mil•lenari atrapat pels raigs de la estrella de la Mort, és idèntica a una de “2001, una Odissea a l’Espai” 

Quan acabà el rodatge, George Lucas va mostrar la pel•lícula a Steven Spielberg  y Brian de Palma. Brian va dir que seria un fracàs i Spielberg tot el contrari.

Els problemes de finançament, afavorí el naixement de Lucasfilm Ltd. 

El dia de l’estrena, un embús causat per la gent que anava a veure-la, va impedir que el director arribés a Chinese Theateer. Va observar tot el que ocorria des d’una hamburgueseria, sense donar crèdit

ADIDAS, va fer una paròdia de l'escena de la taverna: http://www.youtube.com/watch?v=vJG4O8yFvuI

George Lucas en una entrevista que va concedir a Associated Press, abans d'estrenar "La venjança dels Sith", va deixar clar que la trilogia original que es va estrenar als cinemes "en realitat ja no existeix" per a ell. Les millores a les pistes d'àudio i el retoc d'alguns efectes especials per millorar-la visualment  va agradar a gairebé tots, però altres modificacions van generar polèmica.

Categories: , Share

9 Responses so far.

  1. Mare meua! Quanta informació desconeguda, Pilar, sobre una de les pelis que han deixat marcats als de la nostra generació, encara que ens consideren uns freakys.

    Un magnífic article i estupendament adobat.

    Salutacions!

  2. boca-badada badada bada da!!
    ei, tu vas ser-hi a la gravació, no? mira que recordar-te'n després de tant temps..devias ser molt xinorri, però molt..:)

  3. Pilar says:

    Dissortat. Freakys? Però si és una de les pel-lícules de ficció i mitologia de les millors!!! Somric.
    M'agrada relacionar coses. I si aquestes són les que més m'agraden, cine, circ, dansa, ball, teatre, literatura i música, dedico més temps a fer-ho. A més a més, els temps tecnològics que vivim ajuden a fer les coses millors.
    Gràcies.

    lolita lagarto. M'hauria encantat!!! Una de les coses que em va sobtar més d'aquesta pel-lícula és que es va fer una novel-la a partir d'un guió (crec que vaig ser de les primeres persones que va comprar el llibre quan es va publicar).
    La música m'ecnatava, especialment la de la taverna i em vaig fer un fard de ballar-la.
    En aquella època era una adolescent i era a punt de casar-me. HAHAHAHAHAHA. ^0^

  4. Eastriver says:

    jajaja, no coneixia tota aquesta mítica. Molt bona i molt curiosa. Podria haver-hi posat també el català en les llengues. T'imagines setze jutjes d'un jutjat dit per un d'aquells monstres?

  5. Estranger says:

    Jo la veig veure a Barcelona, l´any de l´estrena. Tenia l´edat adecuada - nou anys -, i em va deixar bocabadat. Amb el temps l´he tornat a veure vàries vegades, com les dos següents i la trilogia posterior. Però a mi, què vols que et digui, sempre m´ha agradat molt aquest toc de sèrie B que té aquesta primera, i que malauradament es perd sobretot en la nova trilogia. Masses efectes especials. Ara, als meus nebots els hi encanten les noves, això deu voler dir que m´he fet una mica gran.

    Ara, lo de l´espasa làser per mi va ser definitiu, com les batalles de naus en l´espai. I el Darth Vader i...no acabaria mai. Tot el que expliques és molt curiós i divertit.

    En fi, encara somio amb la princesa Leia de vegades...

  6. aquesta versió arrodonida dels nicks.. és unaa picada d'ullet cinematogràfica..

    m'ha fet riure veure'm tan tan rodoneta!

  7. sa lluna says:

    Doncs fixa´t el que ha portat una peli de baix pressupost ;)

    Aferradeta!

  8. Pilar says:

    Eastriver. SSSShhhhhutttt!!! Que no et senti el Harrison Ford, Que igual i et lliga a tu a la cadira i vés a saber el que demana que diguis. ^0^

    Estranger. Ei, ei, que jo també tenia l'edat adequada!!! ^0^
    És la película que més m'agrada de les 6 que se'n van fer...Així, tal qual.
    Al meu fill li agradava molt, però desprès li va ser infidel amb Matrix...Ai, aquest jovent.
    Estic contenta que t'agradin les anècdotes. Crec que el rerafons del cine és molt interessant i atractiu.
    El rescat de la princesa, quina bona excusa per jugar al guerres galàctiques. ^0^

    lolita lagarto. Versió arrodonida dels nicks? Et refereixes a la cançó de copacabana? M'agradaria veure't rodoneta...On?
    Ais, que no m'entero de res!!!

    sa lluna. Visca la imaginació!!!

  9. rebaixes says:

    En un bosc jo em perdria ?
    M'orientaria per la nit
    amb la lluna i estrelles
    que boi ronden sempre aquí.
    Mare déu de la noia
    si ella n'està cofoia...
    Que projectin cine al ras,
    contaré jo les estrelles
    fent-ne diadema amb elles
    per adornar-li son cap...
    Per que un premi és mereix
    aquest escrit que la embelleix.
    Eixa noia com s'ho val !!
    ................Anton.